marți, 18 decembrie 2012

Partea 1: Cum sa-ti stabliesti teluri, scopuri - pas cu pas

Salutare din nou!

Asa cum am promis saptamana trecuta, incepand de azi voi scrie un mic "indrumar" care sa te ajute sa faci bani din afiliere. Nu iti pot promite ca vei castiga o anumita suma de bani, nu-ti pot promite nici macar ca vei castiga ceva - ar fi culmea sa promit asa ceva : ) - dar iti promit ca, daca te vei implica suficient de mult, daca vei invata tehnicile pe care ti le voi prezenta si, mai ales, daca vei pune in practica ceea ce vei invata, situatia ta financiara se va imbunatati.

Astazi voi incepe cu cel mai important aspect din viata unui om: stabilierea si indeplinirea telurilor si a scopurilor. Poate acum iti vine in minte intrebarea: "De ce trebuie sa-mi stabilesc teluri in viata?"
Oare chiar trebuie sa-ti raspund? Oare chiar vrei ca anii sa treaca peste tine fara sa faci ceva important in viata? Oare vrei ca peste ani, cand iti vei tine nepotii pe genunchi si ei te vor intreba: "Bunicule/Bunico, ce-ai facut tu la viata ta?" sa nu stii ce sa raspunzi? Cred ca ai inteles mesajul....

Sa revin: stabilirea telurilor este importanta pentru ca telul este ca un punct pe harta vietii noastre. Atunci cand mergem in excursie avem nevoie de un intinerariu: trebuie sa trecem prin punctul A, sa vizitam punctul B, sa mergem si la punctul C, sa nu uitam de punctul D... etc. Ei bine, exact acesta este rolul telurilor: sa ne spuna unde sa mergem ca apoi sa stim ca am fost acolo.

Ma voi folosi de un material al lui Brian Tracy, "Goals!" pentru a-ti arata cum sa-ti stabilesti si cum sa atingi un tel:


1. Decide exact ceea ce vrei sa obtii din afiliere, in cazul nostru. (aceste puncte se pot aplica pentru orice domeniu)

Incepe prin a visa! Gandeste-te ca nu exista nicio limita. Imagineaza-ti ca ai tot ce este necesar pentru a indeplini orice scop (atentie! sa nu fie meschin) iti propui: bani, timp, relatii, educatie, experienta.
Imagineaza-ti ca ai o "bagheta de magie" - asa cum spune fetita mea cea mare de 4 ani :) care ar putea sa-ti faca viata perfecta. Cum ar arata viata ta? Rezerva-ti suficient timp ca sa "visezi cu ochii deschisi" la modul cel mai serios posibil.

2. Noteaza-ti obiectivele.

Scrie-le! Ele trebuie sa fie clare, specifice, detaliate si masurabile.
Incorect: "Vreau sa slabesc" - este prea general,
Corect: "Vreau sa slabesc 5 kg luna aceasta" - este specific, masurabil, clar.
Brian Tracy afirma ca doar 3% dintre adulti si-au scris telurile. Restul de 97% lucreaza pentru primii!

3. Stabileste un termen limita.

Daca telul tau este prea mare, imparte-l pe mai multe termene limita. De exemplu: Obiectivul tau este sa ajungi independent financiar. Acest scop nu poate fi atins repede asa ca termenul este de 10, 15 ani. Apoi iti propui obiective mai mici care poti fi indeplinite in maxim 1 an, dar care sa te duca la indeplinirea obiectivului principal.

Daca din anumite motive nu iti indeplinesti obiectivul, nu renunta! Pur si simplu stabileste-ti un nou termen! "Nu exista scopuri nerezonabile, doar termene nerezonabile"

4. Identifica obstacolele care iti stau in calea indeplinirii obiectivelor.

De ce nu ti-ai indeplinit obiectivul pana acum? Daca ai unul... Brian Tracy aminteste de asa numita "Teorie a constrangerilor": intotdeauna exista un factor de limitare sau constrangere care iti stabileste viteza de indeplinire a obiectivelor. Stii care sunt obstacolele tale?

Conform lui B. Tracy, regula 80/20 se aplica si aici: 80% din motivele care te retin sunt in interiorul tau (lipsa cunostintelor, abilitati si calitati inca nedobandite, etc) si doar 20% din motive sunt din exteriorul tau (situatie economica, piata, clientii, etc)
De fiecare data trebuie sa incepi cu tine analiza cauzelor pentru care inca nu ai succes!

Deocamdata atat pentru azi. Saptamana viitoare, probabil dupa Craciun voi scrie si partea a 2-a a acestei teme.

Pana atunci, daca vrei sa-ti spui parerea poti sa lasi un mesaj.

Sarbatori fericite tuturor cititorilor acestui blog!


Niciun comentariu: